Najlepsza kawa skąd pochodzi?
Sklepy,  Żywność

Najlepsza kawa skąd pochodzi?

Kawa to magiczny napój, który o poranku pobudza miliony ludzi do działania. Podobnie jak winogrona, z których produkuje się wino, właściwości ziaren kawy w dużej mierze zależą od warunków, w jakich są uprawiane, takich jak światło słoneczne, deszcz, gleba, wysokość nad poziomem morza, a nawet mechanizm zbioru. Wraz ze wzrostem popularności palarni rzemieślniczych, konsumenci mają do czynienia z coraz bardziej złożonym menu kawowym – nie tylko z listami, na których można znaleźć różne ceny za latte lub cappuccino, ale także z takimi, które oferują ten sam napój z ziaren espresso pochodzących z różnych miejsc. Oto niektóre z miejsc, z których pochodzi najlepsza kawa na świecie, wraz z różnymi sposobami jej podawania.

Ojczyzna kawy

Być może słyszeliście, że Etiopia jest miejscem narodzin kawy, gdzie uprawia się jedne z najlepszych ziaren. Istnieje przewodnik po kawie z Etiopii, który opowiada o tym, jak etiopski pasterz kóz, Kaldi, jako pierwszy odkrył kawę i jej zalety już w 850 r. n.e., kiedy zaobserwował jej energetyzujący wpływ na swoje kozy. Dzięki wysoko położonym warunkom uprawy, kraj ten znany jest z produkcji najlepszej kawy na świecie. Kraj jest szczególnie znany z kawy Harrar, która jest uprawiana w małych gospodarstwach na wyżynach we wschodniej części Etiopii. Harrar ma zazwyczaj winny akcent, z lekką cierpkością. W zależności od warunków uprawy, może mieć również korzenny lub owocowy smak.

Smak Kostaryki

Kawa z Kostaryki jest znana z klasycznego smaku i ogólnie dobrej reputacji. Ogólnie rzecz biorąc, kawy z tego kraju to arabiki przetwarzane na mokro. Ciekawostką jest, że w 1989 roku uchwalono ustawę zakazującą uprawiania w kraju ziaren o niskiej jakości i zachęcającą kostarykańskich rolników do dążenia do prawdziwej doskonałości. Kawa ziarnista Arabica jest bardzo delikatna, ponieważ do rozwoju potrzebuje specyficznych warunków klimatycznych, takich jak duże wysokości nad poziomem morza i łagodne temperatury. Uprawiane na wulkanicznych glebach górskich regionów kraju, ziarna kawy są miękkie i gładkie, o bogatym, orzechowym smaku.

Największy eksporter kawy na świecie

Najlepsza kawa skąd pochodzi?Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, produkującym jedną trzecią całej spożywanej kawy. Kraj jest pokryty plantacjami kawy, głównie zlokalizowanymi w południowo-wschodnich obszarach, gdzie środowisko zapewnia idealne warunki do produkcji kawy. Ze względu na ogromną produkcję, kraj ten nie jest znany z żadnej konkretnej odmiany. W Brazylii uprawia się wszystko, od masowo produkowanych, tanich kaw (jak np. Arabica niskiej jakości) po wyszukane i eleganckie kawy. Klimat, jakość gleby i wysokość nad poziomem morza zazwyczaj decydują o tym, która odmiana najlepiej rośnie w danym regionie. Dobrą filiżankę brazylijskiej kawy można rozpoznać po tym, że napój jest czysty, słodki, średnio mocny i mało kwaśny.

Gigant branży kawowej

Ziarna kawy arabica uprawiane są również w Kolumbii, dzięki czemu kraj ten stał się gigantem w branży kawowej, dostarczając 15% światowej kawy. Dzięki wspaniałemu klimatowi, doskonałej glebie, odpowiedniej ilości słońca i opadów, Kolumbia jest znana z produkcji jednych z najlepszych ziaren o bogatym smaku. Kolumbijscy producenci słyną również z ręcznego zbierania swoich plonów, procesu, który gwarantuje, że można odróżnić zielone ziarna, niedojrzałe ziarna, przejrzałe ziarna i idealną wisienkę kawy.

Producent kaw premium

Jamajka słynie z produkcji jednej z najdroższych kaw premium na świecie. Pochodząca z tego kraju kawa Blue Mountain jest jedną z rzadkich odmian na świecie. Charakteryzuje się wyśmienitym smakiem, niezwykle zrównoważonym aromatem i przyjemną średnią kwasowością (rzadko spotykaną w kawach) Jest gładka, czysta, słodka i łagodna. To rzadkie ziarno musi być uprawiane na górzystych terenach we wschodniej części wyspy Jamajka. W związku z tym jest bardzo droga w zakupie i uważana za towar luksusowy.

Arabski klimat

Arabian Mocha jest jedną z najbardziej znanych kaw na świecie, uprawianą i sprzedawaną od wieków na Półwyspie Arabskim. Około XV wieku ziarna kawy uprawiane były w Jemenie w Arabii, a w XVI wieku znane były już w Persji, Egipcie, Syrii i Turcji. Chociaż wygląd ziaren kawy może odstraszać ludzi, ponieważ są one małe, mają niespójny kształt i zazwyczaj są połamane, Arabska Mocha jest uważana za jedną z najsmaczniejszych kaw na świecie, o bogatym czekoladowym smaku i subtelnych nutach winnych. Ze względu na niewielką produkcję, Arabska Mocha jest rzadko eksportowana.

Właściwości kawy

Kawa zawiera wiele przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i inne toksyny w Twoim organizmie. Kawa zawiera również duże ilości magnezu, wapnia i potasu, z których wszystkie są ważne dla utrzymania zdrowych kości i mięśni. Ponadto, kawa może chronić przed chorobami serca ze względu na substancje chemiczne, które mogą zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Jeśli masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, codzienne picie kawy może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ponieważ kawa może obniżyć poziom cholesterolu, utrzyma ciśnienie krwi na stabilnym poziomie. Pozwoli Ci to na utrzymanie zdrowej wagi. Wykazano, że spożywanie kawy obniża wagę na kilka sposobów. Na jeden, jesteś bardziej prawdopodobne, aby jeść mniej, jeśli pijesz go. Ponadto, Twój metabolizm jest bardziej aktywny, kiedy ją pijesz, co może pomóc Ci spalić więcej kalorii.